Drinks til en hver smag

Et lille julemirakel.

-Reklame-

Juleferien står for døren, for mit vedkommende betyder det, at jeg kommer til at slide ekstra meget på vores køkken. Jeg elsker at være kommet i en alder, hvor man selv får lov til at holde juleaften, og igen i år er det vores tur.

Julemad er i virkeligheden ikke skabt til et almindeligt familiekøkken, slet ikke når man, som i vores familie, ikke kan få nok af traditioner, og derfor spiser and, flæskesteg, medisterpølse, 3 slags kartofler, rødkål og et ocean af sovs. Alt skal serveres samtidig og være lunt eller varmt, hvilket nærmest er en umulig opgave, uden af sovsen brænder på, at kartoflerne koger over, eller sværen bliver blød. Men her kommer min trofaste samarbejdspartner Electrolux altså ind i billedet. Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg om min fantastiske dampovn, der kan lave flæskesteg der sidder lige i skabet, det finder du her, hvis du har misset det: http://forstadsfar.dk/2019/10/19/fuld-damp-fremad/. MEEEEEN…

Foruden den mest fantastiske ovn har Electrolux også udstyret mig med top of the pop, når det kommer til induktionskogeplader. Måske du tænker ”Jesper, er en kogeplade ikke bare en plade, som kan varme gryder og pander”. Jeg kan ikke modsige dig, for jeg har nok tidligere tænkt det samme, men hold nu fast min Electrolux Sense Pro induktionsplade er SÅ MEGET MERE end en traditionel induktionskogeplade. Det meste er takket være det trådløse madlavningstermometer. Tjek kogepladen ud her: https://www.electrolux.dk/kitchen/cooking/hobs/induction-hob/hob690pmf/

 

Ja du læste rigtigt, et madlavningstermometer til en kogeplade… Det rummer et hav af muligheder for at optimere din madlavning, undgå at kartoflerne koger over og samtidig sørger for at du ikke bruger for meget strøm. Samtidigt er termometeret fantastisk, da det giver dig følelsen af at være en lille Harry Potter i køkkenet, og denne vidunder-pen er din tryllestav. Kort sagt, så kan termometeret fortælle brugeren hvor varmt et emne er, men vigtigst af alt, så kan den fortælle kogepladen det. Derfor har du blandt andet mulighed for at lave sous vide direkte på dit komfur, da den holder en konstant temperatur i vandet ved at justere temperaturen i den kogezone, du benytter. Du kan også stikke den i bøffen under stegning for at sikre den optimale kernetemperatur. Det er virkelig her du kan mærke, hvorfor den nye køkkenserie hedder intuitive range.

Det betyder at du kan indstille temperaturen og tiden, og blandt andet få perfekt kogte kartofter, hvor vandet ikke koger over, du kan undgå at risengrøden brænder på til din risalamande, og du kan holde sovsen lun på den helt rigtige temperatur (her lyver jeg ikke, den har et goddamn sovseluningsprogram, både til tynd og til tyk sovs, her ka’ I godt regne med at julesovsen er i kategorien tyk). Programmet holder sovsen perfekt lun til servering, vanvittigt praktisk på en juleaften.

Min nye induktionsplade bliver således min trofaste følgesvend gennem hele julen, det har den faktisk allerede været længe, og den udfordrer min tankegang i madlavningen. Faktisk startede mine juleforberedelser allerede i oktober hvor jeg i 9 timer kogte fond til julesovsen, igen uden at være nervøs for at den skulle koge over. For 2 uger siden lavede jeg så juleanden.

Hvordan?

Da jeg er en ”smule” frankofil, så får vi ikke traditionel andesteg, mendermod confit de canard til jul. Det viser sig, at et induktionsblus med madlavningstermometer, som kan holde en temperatur på andefedt konstant på 85°C i 5 timer, giver de mest fantastiske confiterede andelår. Det er F**King genialt. Faktisk benyttede jeg sous vide funktionen, men den intuitive brugerflade, fik mig til at tænke, at det kunne være en smart måde at lave anden på, uden at skulle sidde i 5 timer og glo på en gryde.

Der er så mange vilde features, at jeg på INGEN tænkelig måde kan nå igennem dem alle, hvis du skal være færdig med at dette indlæg inden juleaften, derfor er her min top3 over de fedeste ting:

 

3. Muligheden for at ændre/personliggøre dine indstillinger.

I mit liv før Electrolux, der var jeg indlagt til fabriksindstillinger, som producenten havde valgt, men ikke med min nye køkkenserie. Hvis du eksempelvis vil have, at timerfunktionen på induktionspladen slukker blusset, når tiden løber ud, så indstiller du bare det. Vil du derimod bare have, at den bipper og ellers koger videre, som inter var sket, så gør du det.

Det samme gælder faktisk også min ovn. Hvis du vil have at timeren på ovnen tænder, når lågen lukkes, eller når temperaturen er oppe på de korrekte grader? det vælger du. Ønsker du kliklyd eller biplyd på din ovn, så er det en tur i indstillingerne. Er du lidt glemsom, når det kommer til rengøring? Så indstiller du ”husk rengøring”, så fortæller ovnen selv, hvornår det er tid til rengøring, og den guider dig sikkert gennem en perfekt rengøring.

Men mine nye køkkenprodukter er det ikke noget, der hedder ”at nøjes med”. Her bestemmer du selv og det er simpelthen indbegrebet at køkkenglæde, hvis I spørger mig!

 

2. Reaktionstiden – Induktion gavner energien

Da jeg var ung, var der et fremstød for gaskomfurer, som lød ”Gas Gavner Gastronomien”. Og medgivet, at et gaskomfur kan være lækkert, og reagerer vanvittigt hurtigt på temperaturændringer. Men hold nu fast, det gør min induktionsplade også. Jeg har haft flere komfurer i mit liv, herunder tre tidligere induktionsplader, men ingen af dem var på højde med min Sense Pro induktionsplade. Gas har den fordel at det er hurtigt, men den ulempe at det sviner og rengøringen er et mareridt. Min Sense Pro har ligeledes den fordel at den reagerer lynhurtigt. Punktum.

 

1.Men lille tryllestav.

Nu har jeg allerede omtalt madlavningstermometeret, men jeg har seriøst aldrig før i mit liv lavet så mange perfekte blødkogte morgenæg, så konsekvent, som med kogepladens hjælpefunktion. Jeg har aldrig pocheret så god kylling, der bringer den klassiske tartelet op på et gastronomisk niveau af den anden verden. Sådan kunne jeg blive ved og ved, jeg er på ingen måde færdig med at udforske den nye verden, der udfolder sig for mig og min madlavning. Det eneste minus er faktisk at der kun medfølger et madlavningstermometer.

 

0. Det vigtigste af alt

Det sidste jeg faktisk bliver nødt til at vende, er noget jeg, og resten af verden er begyndt at tage ret alvorligt, hvilket Electrolux også gør, nemlig klima og miljø. Electrolux har reduceret deres energiforbrug ret markant i tilblivelsen af deres produkter, hvilket gør dem til den mest klimavenlige producent af køkkenudstyr. Både min ovn og kogeplade har en række funktioner, som betyder, at man faktisk kan udnytte fødevarerne langt bedre, og derved undgå madspild, hvilket jeg faktisk har haft som personlig målsætning langt før det overhovedet kom på mode at tale om. For mig startede det nok fordi, jeg var en fattig studerende, men blev senere en tilgang til madlavning at bruge dele dyret, hele grøntsagen og se rester som en ingrediens og ikke affald. Det er et privilegium at være samarbejdspartner med en virksomhed, der laver så lækre kompromisløse produkter og samtidig har fantastiske målsætninger om at mindske madspild og klimaaftrykket.

I må alle have en vidunderlig jul, jeg ønsker jer alle en Sense Pro under juletræet.

Hvis julemaden driller, så skriver I bare. 😊

 

//Forstadsfar

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Drinks til en hver smag