Kan du ikke lave opskrifter på sunde kager? "Øh NEJ"

Fuld damp fremad.

-Reklame-

Det kan ikke komme bag på særligt mange, at jeg er passioneret mad- og kagenørd med et bankende hjerte for gadgets og lækkert køkkenudstyr.

Så når man får en henvendelse, der i grove træk hedder ”Electrolux bliver 100 år og har i den forbindelse lavet en ny state of the art køkkenserie, og vi vil høre, om du kunne tænke dig at teste en ny ovn og kogeplade”, så blev det et gigantisk JA TAK herfra.

Hvis du ikke orker at læse hele mit opslag samt et par opskrifter, så tager vi lige konklusionen, som det første. Den nye intuitive Electrolux 900 Steampro ovn i matsort, der lige nu sidder ude i mit køkken, er så vanvittigt fed, at jeg nærmest kunne tude. En ting er, at den er lavet i materialer, der udstråler kvalitet, der medfølger fantastisk lækkert udstyr med, som gastrobakker med og uden huller, perforerede bageplader, stegetermometer mv. Men det der faktisk er kommet mest bag på mig, er hvor glad jeg er blevet for, at det er en kombi dampovn. Jeg har nok, som mange andre, tænkt at det var lidt overkill at have en ovn med damp, bare for at lave en lækker dampet fisk. Men jeg lægger mig fladt ned, jeg tog fejl.

For hold nu fast, dampfunktionen åbner et ocean af muligheder for at lave ny og endnu bedre mad, end i en helt traditionel ovn.

Jeg har nu testet ovnen i en måneds tid og jeg medgiver at der er stadig mange funktioner, jeg ikke har været igennem endnu, den har blandt andet et yoghurtprogram, som kan holde ovnen på præcist de 42-43° i 9-12 timer, som denne proces kræver Så vil mange tænke hold nu op, alle de funktioner, det er sikkert vildt bøvlet og det kan jeg hverken finde ud af, ellers så får jeg lavet noget uspiselig mad, når jeg skal prøve mig frem, men frygt ej..! For med Electrolux’ nye Intuitive Range kan selv den største torsk i et køkken lave perfekt tilberedt mad, se bare her hvordan ovnen guider dig til perfektion:

Men tilbage til det faktum at min nye kærlighed er en Electrolux 900 SteamPro ovn med kombidamp og Sous Vide. Dampfunktionerne har virkelig taget mig med storm, tjek lige et hav af lækre ting jeg har fået kreeret i min nye ovn, enten gamle retter, der er løftet til helt nye højder, eller helt nye ting jeg har kastet mig over med damp. Du skal også lige tjekke den nye serie af intuitive køkkenprodukter ud her: https://www.electrolux.dk/taste/inspiration/electrolux-intuitive-range/

Men jeg advarer, er du bare det mindste interesseret i køkkenudstyr og madlavning, så får du seriøst lyst til en ny ovn.

 

 

Den klassiske – dampet fisk

Lækker og sund aftensmad på under 30 minutter, det er faktisk meget sjældent jeg kan holde mig til alle de tre ting én gang. Men dampet laks, på en bund af porre, godt med broccoli, en sjat hvidvin, et par store smørklatter, salt og peber. Ind på fuld damp i 9-10 minutter, så er der perfekt dampet fisk, broccoli med bid, der er langt fra de udkogte dine bedsteforældre plejer at serverer. Det er sundt, lækkert og hurtigt.

 

Mormor syltning

Jeg elsker syltning og den glæde der er ved at tage noget der har en begrænset sæson og gemme det til senere, så man kan få oplevelsen af friske kirsebær juleaften eller rabarber i februar. Det er egentlig noget jeg forbinder med mine bedsteforælders generation, som min mor i den grad har arvet og nu også mig.

Vi er så heldige at vi har et stort pæretræ i haven, og da vi ikke når at spise dem alle, er det jo oplagt at sylte dem til senere brug. Det kan være indviklet, da det jo er noget din mormor var god til, men i kombi-dampovnen er det enkelt.

Her er lige en hurtig opskrift:

 • 4-6 pære efter størrelse
 • 5 dl vand
 • 5 dl sukker
 • Et sylteglas
 • Frivillig smagsgiver, hvis du lyster fx En tom vaniljestang (hvis du har på lager) eller en skræl fra en citron eller en kvist rosmarin.

Vand og sukker koges i en kasserolle i nogle minutter til alt sukkeret er opløst. Vælg et sylteglas hvor pærerne kan være i, uden at der er for meget luft. Du må hellere lave lidt for meget sukkerlage, da frugterne skal dækkes helt og der skal ikke være for meget luft i glasset.

Pærerne skrælles, lad endelig stilken sidde da det er klart flottest på en tallerken. Placer pærerne i glasset og hæld den varme sukkerlage over. Tilsæt den eventuelle smagsgiver.

Sæt ovnen på fuld damp 90° og sæt glasset derind i ca. en halv time. Kontroller om pærerne er færdige ved at stikke en kødnål i dem. Så snart glasset tages ud af ovnen sættes låget på. På den måde kan de opbevares mørk og koldt til langt ind i vinteren.

 

 

En svensk klassiker – Köttbullar med mos

Nu er Electrolux jo svensk og da de har 100års fødselsdag, tænkte jeg at det var passende at lave den vel nok mest ikoniske svenske ret. Köttbullar med mos.

Det var lidt en test for at se hvordan kødretterne opfører sig under damp, en nogenlunde klassisk frikadelle hvor kalven er blevet til en okse, der er lidt søde ansjosfileter, revet muskat, nellike, og timian til at give smag. Formes til små boller og dampes på fuld, damp 90° i 11-12 minutter, og hvis du vil være sikker på at de er færdige indvendigt, så sæt stegetermometeret i en af kødbollerne og når den rammer 72° er de færdige. De dampede kødboller kølede en smule og så fik de en lækker stegeskorpe på panden i olie og smør.

Det bliver 100% min go to metode, når jeg for fremtiden skal lave kødboller, om det er til denne svenske version eller om det er til boller i karry. Man opnår en super konsistens og man kan producere en hel bradepande på én gang.

 

Aldrig mere blød svær på flæskestegen.

De flest husmødre kender tricket med at blanchere flæskesværen på en klassisk flæskesteg ved at vende stegen på hovedet og gi den omkring 20 minutter med sværen under vand. Jeg kastede mig ud i forsøget at bruge flere af ovnens funktioner, nemlig damp, almindelig ovn og grill. Den fik et ordentligt skud damp på 110° i 20 minutter, herefter halvanden time på 125° almindelig ovn og til sidst 5 minutter på grill.

Under hele processen havde jeg et stege termometer i, så der er sikkerhed for at kernetemperaturen ikke overstiger 65°, så det bliver en tør fornøjelse, det skal flæskesteg nemlig på ingen måde være.

Forsøget var særdeles vellykket, og skiftet mellem de 3 funktioner virkede fantastisk. Når flæskesværene har poppet grissefedt i hele ovnen, køres et hurtigt rengøringsprogram med damp, mens maden spises, så er ovnen ren som var den ny. Når du er færdig med at spise, skal du kun lige tørre den af. G.E.N.I.A.L.T.

 

De perfekte morgenboller eller gærdej

Rigtig meget brødbagning har godt af damp, da det giver en fantastisk sprød skorpe. Når jeg tidligere har bagt surdejs rundstykker eller andre boller, har jeg tidligere kastet en kop vand ind i ovnen, inden ovndøren lukkes. Med en dampovn, kan de få endnu mere damp og gi i endnu højere grad den skorpe man ønsker. Fuld damp 230° de første 5 minutter af bagetiden og resten på varmluft. Normalt bager jeg på en bagesten (lavasten) jeg har, men denne gang har jeg brugt den perforerede bageplade, som følger med ovnen, så ikke kun smager rundstykkerne, som var de fra bageren, de ligner også.

 

 

Kanelbullar

Til brug for fødselsdagsfejringen for Electrolux har jeg udviklet den ultimative sammenblanding af svenske lækkerier, nemlig en kanelbullar med blåbær, og marcipan. Her har du opskriften:

Dej:

 • 50g gær
 • 4 dl sødmælk
 • 835 g hvedemel
 • 5-7g stødt kardemomme
 • 130g sukker (gerne rørsukker)
 • 2 æg
 • 150 g blødt smør
 • Sammenpisket ær til pensling
 • Perlesukker til at drysse med

Remonce

 • 225 g blødt smør
 • 300 g ren rå marcipan
 • 1 stang vanilje eller 1 spsk. Vaniljepulver/Vaniljepasta
 • 50 g stødt kanel
 • 200g blåbær (jeg har brugt frosne, som er siet for saft)

Sukkersirup

 • 100g sukker
 • 100g vand
 • En smule vanilje eller en tom vaniljestang

 

Fremgangsmåde bløddej:

Lun mælken og kom den i en røreskål med gær og sukker. Rør gæren helt ud. Kom de resterende ingredienser i (undtagen smør) og rør med dejkrog til dejen er ensartet. Smørret tilføjes i mindre portioner, når alt smørret er i og dejen er fin og ensartet røres i 9-10 minuttet. Dæk dejen til med et viskestykke og stil den til hævning i en lille halv time. Dette har jeg valgt at gøre på ovnens dampprogram.

 

Fremgangsmåde Remonce:

Riv marcipanen ned i en røreskål og bland de andre ingredienser i, vent med blåbær til sidst, så de ikke smatter ud.

Når dejen har hævet, rulles den ud til et rektangel ca. en halv cm i tykkelsen. Den skal være 20-25 cm på den korte led, og ellers så lang, som dejen tillader uden at den sprækker. Remoncen fordeles jævnt over hele dejen og den foldes sammen på den lange led. Skær 2 cm brede strimler, som først trækkes en smule længere, herefter snor du dem. Du vikler hver dejstrimmel 2-3 gange rundt om to fingre på den modsatte hånd, herefter kommes enden ned i det hul, du har skabt mellem de to fingre.

 

Stil bullarne på en bageplade eller i muffinsforme af silikone.  Dæk dem med et viskestykke og stil til efterhævning i 45 minutter. Inden bagning pensler du dem med sammenpisket æg og drysser med perlesukker. De bages i 9-10 minutter ved 200°C, og gerne med lav damp.

 

De får de lækreste kanelbuller hvis du koger en sukkersirup med vanilje og pensler dem, når de lige er kommet ud af ovnen, så bevarer de fugtigheden og får ikke en tør/sprød skorpe.

 

Bollerne kan sagtens fryses ned og lunes i ovnen inden servering.

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan du ikke lave opskrifter på sunde kager? "Øh NEJ"